House & Flat converted into Family Home

TESTIMONIAL by Lynne & Jeremy...
We are very grateful to An Environmental Design for transforming our 1960s Canberra brick home into a light-filled, open plan, contemporary space. Darrell Molyneux helped us to achieve our vision, and worked meticulously to deliver a high-quality, beautiful renovation.

House with Flat Converted into Family Home

Purchased at auction the elevated solid brick north facing house situated on a large block also has many gorgeous old trees. During the 1970's a fully self-contained rental flat addition was added.

The new owners held little in common with the house as it stood. They envisioned with some work they could transform the bare bones into a beautiful home in which to raise their young family.
Prior to the Auction date we were consulted to determine the suitability and potentiality of knocking out walls to create a more livable house.
Post Auction the new owners engaged us at AED to undertake the considerable challenge of designing and constructing a beautiful functional family home with the necessary budgetary constraints.

Open Plan

Maintaining visual and acoustic privacy for the bedrooms and new office while maintaining panoramic views was paramount to the new owners vision but in principle conflicted with the idea of their expansive open plan living concepts.
Highlighting the fundamental issue that architectural design for a specific solution both elegant and complete is the most strenuous phase of boutique building.

During the many site meetings to discuss our concept work we agreed to channel project funds from altering the existing main entry to the arrival space on the living room side of the front door.

The owners visited overseas while we took the project in hand. Frequent skype meetings with laptop camera walk throughs kept them informed of progress.

Deconstructing load bearing solid masonry brick walls and a vintage brick open fire place occupying the central location within the house was fundamental to the transformation that took place.

We created an alcove and cloak area from a defunct wardrobe on the opposite side of the entry area wall for coats, hats, keys and shoes. The custom created artwork joinery seating piece doubles as shoe storage and seating to don house slippers on entry. We incorporated a new bamboo kitchen with concrete benchtop and complementary concrete cooktop splash-back. The solid timber spotted gum flooring was laid over the existing radiata pine floor to dramatically improve the aesthetics and warmth of the floor.

We elected to use double glazed timber doors and windows in the new work with the view to replacing the remaining house originals at a future time. During the construction phase hydronic radiators and towel rails were installed to provide clean consistent heating throughout the home.

Installing a double sliding door onto the new recycled hardwood deck, complete with steel structure and custom designed and rolled balustrade pickets we extended the homes north facing living area's to the outdoors.
The new deck with adjustable shade sail overhead was also lined below with colourbond corrugated ceiling providing ready park space protection for the family car.
The residence original double garage now used for storage also holds the new hydronic heating boiler.

Synergy of beauty coupled with sustainable materials

Kitchen Joinery & Concrete Bench & Splashback Crafted by:
Gino & Robyn Monteleone
http://selectcustomjoinery.com.au