Master Bedroom Addition

TESTIMONIAL by Brigid...

Darrell worked with me over several years, with each renovation project enhancing both previous

projects and the amenity and aesthetics of the original house. Darrell’s design ideas along with his

knowledge of material and products vastly improved the environmental credentials of my home

(EER0.5 to EER5). After the master bedroom and the ensuite dressing room project, Darrell installed

cedar framed double glazing throughout, consistent with windows and doors used in this first

project. Next Darrell completely redesign the small main bathroom, within its existing space. This

room now has a beautiful large window looking into the garden, and operates effectively as a family

bathroom/wetroom with 2 handbasins to deal with bathroom/toilet traffic. Next was to have been a

simple replacement of front fences, that we jointly designed to enhance the house exterior and

gardens. This final project reflected the wholistic approach to renovation design.

Darrell’s work is painstaking in attention to detail and effective design. Darrell listens to your goals

and ideas and makes every attempt to include these in design, while on the other hand will gently

lead you to a better option if he thinks necessary. Darrell’s work is about quality, design and

environmental responsibility. It’s not about whacking up cheap extensions!

Our thoughts..

This fabulously fun design challenge was equally exciting and satisfying to build.

Discussions over previously commissioned approved plans and rethinking a proposed architecturally bold roof structure we began by refocusing on the more client significant walk-thru dressing room and ensuite design.

Following the clients approval of our concept work we were engaged to complete the working drawings and construct the additional bedroom with ensuite and combined dressing room.

Our 'clean slate' approach to the redesign of the addition transformed the proposed 'rabbit-warren' circulation spaces into a lush spacious walk through dressing room.

The final design intimately connects the bedroom and dressing rooms through opaque double glazed french doors onto a recycled hardwood timber deck from which the owners lovely garden can be surveyed.

Shower Screen: Frameless Toughened Glass

The toughened glass curvaceous shower screen was hand made in four pieces.
The shape was created by carefully heating the glass panels to a plastic consistency and slumping over moulds of the desired radii.
Structural silicone joins the pieces and bonds them to the services duct and stainless steel floor tray.

Wardrobes in Bamboo

By curving the bamboo joinery we referenced the nautilus shape as well as easing the pathway to the lockable door.
The owner decided to have one open wardrobe to view her extensive collection of cloths and include multiple easy access shoe draws.
A second matching wardrobe with sliding top hung doors provided a mounting place for a full length mirror rebated flush with the door front.

Custom Vanity with Concrete Top

We achieved cost savings by renovating the residence main bathroom without the need to relocate the bath or separate toilet.
Developing a solution to this tiny premium circulation space became an intriguing design challenge.

We applied minimalist thinking while simultaneous imagining how people would move comfortably through this otherwise restricted corridor.

Building a metre wide squint wall we reclaimed unused floor space for circulation and transition ensuring comfort for several users.

Back to back custom bamboo vanities with hand formed concrete tops and gorgeous glass mosaic tile splashback reference the joinery aesthetic in the kitchen.